Rektors hälsning inför julen

18 december 2018, av Akan

Pepparkaksdoft, julmusik, glada skratt, risgrynsgröt, julskinka, familj – allt omistliga delar av julen för mig. De framkallar en känsla av trygghet, av värme, av gemenskap. För det är ju det julen handlar om – att få vara tillsammans och dela glädjen med varandra. 

Just det här behovet att vara tillsammans och göra det trevligt och gott för varandra är något alla vi människor behöver och mår bra av. Likadana gemenskapsfester som julen finns i alla kulturer och fastän vi vet att många av våra elever vid Akan inte kommer att fira jul, har de alla liknande fester som julen också i sina länder och kulturer. Andra fester firas av andra orsaker och med andra festföremål, men den förväntan och glädje stora fester som julen ger oss tror jag vi alla känner igen, oberoende av varifrån vi kommer. Det är bara traditionerna som skiljer sig åt, värmen och gemenskapen är den samma. 

So what is important in a celebration with friends and relatives? In most cultures it is a lot about eating – good food and very often dishes that are made especially for the celebration in case. Last week our kitchen had made a wonderful Christmas lunch for us all – with many of the dishes so typical for Christmas. Different kinds of herring, salmon and ham are very important on a Nordic Christmas table. But celebration is not only about eating, it is also about decorating your home and your environment. In most homes you will see a decorated Christmas tree – en julgran – and a lot of light, candles and shining stars. Because this is a dark time of the year and we want to lighten it up as much as possible. Also here in Akan we have beautiful decorations, thanks to all the efforts made by our students and staff. I want especially to thank Jamal, who has worked many weeks on the wonderful paper decorations we have on our walls and hanging from the ceiling. Thank you och tack, Jamal!

julfest 18.jpg

Att det blir jul betyder också att vi strax kommer att ha ledigt några veckor. Höstterminen tar slut och vi får tid att vila upp oss och samla krafter inför det kommande året. På ett sätt har det känts som hösten gått fort, men sedan när man tänker på allt som hänt inser man att det nog gått en tid sedan vi alla började i augusti. Många av eleverna kände inte varandra då de kom hit och har nu blivit goda vänner, kanske t o m fått vänner som kommer att vara viktiga genom hela livet. Några har fått ett nytt språk de börjar använda mer och mer. Med varje nytt språk öppnar sig världen på ett nytt sätt och vi lär oss förstå varandra och vår omgivning allt bättre. 

För oss i personalen har hösten delvis varit lite tyngre då vår rektor Sprattis varit sjukskriven, vilket har lett till en del förändringar, men också krävt en hel del flexibilitet och också extra jobb av alla. Jag vill här passa på att tacka hela personalen för det fantastiska jobb de gör – det är alltid en glädje att komma hit till Akan, kanske just för att man vet att alla ställer upp och ingen dag är den andra lik.

Varje människa är unik och alla har vi talanger, en del sådana som vi inte ens vetat om att vi har. Det brukar bli så tydligt just på våra fester här på Akan och årets julfest var inget undantag. Att våga ställa sig på scen och göra något man kanske aldrig gjort förut kräver mod, men också engagemang och kraften att våga bjuda på sig själv. Och det är precis det jag är så glad och stolt över att våra elever gör. De bjuder på sig själva! Det gör att vi alla växer, men framför allt växer de själva. För de kan, de vill och de vågar! De har all orsak att vara stolta över det och sig själva.

Jag vill önska er alla en god och glad Jul!

I want to wish you all a relaxing Christmas break and a very happy Christmas! 

Catharina, t f rektor