Esko – akan.fi

Esko

Opettajan esittely

Esko Mattsson

esko.mattsson@akan.fi

Olen puuveneiden ja veneiden puutöiden osaaja.

Olen valmistunut Savonlinnan ammattikoulun veneenrakennuslinjalta 1975. 

Työskentelin ensin Turussa ja Haminassa, vuodesta 1987 alkaen olen ollut Kuopiossa.

Työkokemusta minulle on kertynyt monelta veistämöltä ja eri tehtävistä. Olen saanut tehdä lujitemuoviveneiden sisustuksia, korjauksia ja lestejä, veneiden telakointeja sekä tietysti puuveneitä. Olen ollut myös kolmessa venealan yrityksessä osakkaana.

Puuveneisiin pääsin perehtymään 1977 – 1982 ollessani Summassa veneveistäjä Seppo Suurnäkin opissa. Tuolloin veistämöllä valmistettiin pääasiassa ”siimaveneitä”, yli 10 metrisiä tasasaumaisia meriläisiä. Tämä aika oli minulle ammatillisesti erittäin antoisa ja merkittävä.

Olen toiminut puuveneveiston opettajana Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa vuosina 1999 – 2014.

Aika Ingmanilla kasvatti monella tapaa. Kun omaa ammattia pääsee katsomaan toisesta näkökulmasta, se avaa uusia kysymyksiä. Miksi tämä tehdään näin, mikä tekee tästä rakenteesta vahvan?

Koska opiskelijoiden taustat olivat hyvin erilaiset, saimme aikaan hedelmällistä keskustelua ja mukavia pohdintoja veneiden rakentamisesta. Useamman miehen aivoriihi tuotti vuosien aikana monta hyvää oivallusta ja erityisesti osallisti kaikki mukaan oppimiseen ja pohdintaan.

Kehittelimme yhdessä uusia työmenetelmiä ja venemalleja sekä pidimme hauskaa. Minulle on tärkeää verstaan ilmapiiri, reilu ja kannustava sekä iloinen ilmapiiri synnyttää hyvää tulosta.

Olen myös ohjannut lukuisia kansalaisopistojen soutuvenekursseja Pohjois-Savossa. Nyt tätä työtä jatkavat entiset opiskelijat Ingmanilta.

Tämä ammatti on myös harrastus, pursista Vikla, Star, Louhi ja Varttitonnari on jo takana, nyt käytössä S&S design havskryssare vuosimallia 1972, tosin lujitemuovinen.

Veneiden tulee olla merikelpoisia ja kauniita.

Minua kiinnostaa alan perinteen hyödyntäminen, mutta myös uusien ratkaisujen kehittäminen. Minulle perinne on jatkuva prosessi. Jokaisella sukupolvella on mahdollisuus ammentaa jo syntyneestä tiedosta ja taidosta, mutta myös velvollisuus tuottaa oma osansa perinteeseen.

Tervetuloa mukaan!