Ruotsi – akan.fi

Ruotsi

Svenska – International Swedish Course

Lukuvuosi 2024-25
19. elokuuta 2024 – 23. toukokuuta 2025


Hakuaika
Haku lukuvuodelle 2024-25 aukeaa 1.2.2024Tervetuloa Borgå folkakademiin, Akaniin, oppimaan ruotsia

Suomessa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi. Koulussamme voit opiskella ruotsia kahdella eri tasolla, alkeisohjelmassa Ruotsi 1 ja hieman edistyneemmällä tasolla Ruotsi 2. Opetusohjelmaan kuuluu lisäksi yhteiskuntaoppia ja kulttuurituntemusta Suomesta.

Opiskelu on päätoimista, viisi opetustuntia päivässä arkisin elokuusta toukokuun loppuun. Joululomalla ja helmikuun talvilomalla ei ole opetusta. Opiskelu sisältää lounaan ja iltapäiväkahvin.

Jos sinulla on esimerkiksi kotoutumissuunnitelma TE-toimiston kautta, voit osallistua opetusohjelmaan osana suunnitelmaasi. Sinulle kurssit ovat ilmaisia, ja voit myös hakea taloudellista tukea elinkustannuksiisi opintojesi aikana. Lisätietoja löydät tästä ja tästä TE-toimiston kotisivuilta.

Kielitodistus

Mikäli tarvitset virallisen kielitodistuksen kielitaidostasi työhakemuksia tai jatko-opiskelua varten, voimme auttaa sinua osallistumaan viralliseen kielikokeeseen. Tämä kielikoe on myös vaatimuksena haettaessa Suomen kansalaisuutta.  Koska Suomi on kaksikielinen maa voit valita, haluatko suorittaa kielikokeen suomeksi vai ruotsiksi. Virallisessa kielikokeessa arvioidaan sekä oppilaan suullinen että kirjallinen kielitaito. Lisätietoa tästä.


Yhteystiedot ja lisätietoa

Maria Ingman


Opinto-ohjelmasta vastaava:
Maria Ingman | maria.ingman@akan.fi
| 044 914 3612

Paikka:
Borgå folkakademi / Runeberginkatu 16-18 Porvoon keskustassa.

Opetuskieli:
Opetuskielenä pääasiassa ruotsi.

Opintomaksu:
Opinnot Svenska – International Swedish Course -ohjelmalla ovat ilmaisia, jos sinulla on kotoutumissuunnitelma TE-toimiston kautta. Koulutus sisältää lounaan (ma-pe) ja iltapäiväkahvin (ma-to).

Opiskelijoille, joilla ei ole kotoutumissuunnitelmaa, lukukausimaksu on 120 €/kk sisältäen lounaan (ma-pe) ja iltapäiväkahvin (ma-to).

(Hinnat koskevat lukuvuotta 2023-24)

Asuminen:
Koulussa on oppilasasuntola. Asuminen jaetussa kahden hengen huoneessa maksaa 200 €/kk ja yhden hengen huoneessa 260 €/kk. Aamiainen (ma-pe) ja päivällinen (ma-to) sisältyvät hintaan. Lisätietoja asumisesta ja kustannuksista löydät tästä.

Hakuaika: 1.2.2024 – 11.8.2024


Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset apua hakulomakkeen täyttämisessä voit soittaa meille numeroon 019 576 9500 tai ottaa yhteyttä sähköpostitse info@akan.fi. 


Seuraavassa opinto-ohjelma:

Ruotsi 1

Tämä on alkeisohjelma. Opit puhumaan, kuuntelemaan, lukemaan ja kirjoittamaan ruotsia pääpainona suullinen kommunikointi. Tulet saamaan tarvittavat perustiedot ruotsin kielestä pystyäksesi ymmärtämään ja tullaksesi ymmärretyksi eri arkipäiväisissä tilanteissa. Opetusohjelman tavoitteena on, että saavuttaisit EVK:n tasoa A1-2 vastaavan kielitaidon (EVK = Eurooppalainen kielitaidon viitekehys).

Ruotsi 2

Tämä ohjelma vaatii ruotsin kielen perustaitojen hallintaa. Kielitestin avulla määrittelemme kielitasosi ennen opiskelun alkamista. Verrattuna Ruotsi 1:een tämä ohjelma perustuu enemmän kirjalliseen ja työelämässä tarvittavaan kielitaitoon. Opetusohjelman tavoitteena on, että saavuttaisit EVK:n tasoa B1-B2 vastaavan kielitaidon (EVK = Eurooppalainen kielitaidon viitekehys).

Molempiin opinto-ohjelmiin kuuluu:

  • Arkiruotsia
  • Oikeinkirjoitusta
  • Suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemusta
  • Käytännön kieliharjoituksia ja kieliprojekteja
  • Opiskelun ja työn ohjausta
  • Opintomatkoja ja retkiä
  • 2 viikon työpaikkaharjoittelu keväällä suullisen kielitaidon parantamiseksi ja suhteiden luomiseksi työelämään

Opiskelijan on osattava lukea ja kirjoittaa latinalaisia aakkosia.

ePerusteet

Kevätlukukauden lopussa molemmat ryhmät tekevät yhdessä 2-3 päivän matkan ruotsinkieliselle alueelle. Aikaisempina vuosina olemme olleet Tukholmassa, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla. Matkakohdetta ei päätetä etukäteen vaan se valitaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Pidätämme oikeudet kurssimme ja opinto-ohjelmamme sisältöä ja tarjontaa koskeviin muutoksiin.

Palaute YKI-testistä ruotsi opinnot, opiskelija Naomi:

” Akan tarjoaa opiskelijoille Suomen parhaan kokopäiväisen ruotsinkielisen ympäristön, jossa kielen opiskelu on hauskaa ja luonnollista. YKI-testi ei ole niin yksinkertainen ja vaatii valtavasti oppimista ja henkilökohtaista työtä. Akan oli kuin kotini, missä saan kaiken tuen mitä tarvitsen jotta läpäisen testin kolmen kuukauden kuluttua. Rakastan Akania ja olen täysin kiitollinen ystävilleni, opettajilleni ja henkilökunnalleni. “