Ingressi:
Halusin ymmärtää paremmin koiraani ja palauttaa ruotsinkielen taitoni, kiteyttää Borgå Folkakademin koirakonsulttilinjalla opiskeleva Reetta Kettunen
Borgå Folkakademin oppilaiden joukossa opiskelee myös varttuneempia nuoria, aikuisia. Lukukautena 2023 – 24 koirakonsulttiopiskelijoihin liittyi Reetta Kettunen, joka halusi pitää välivuoden työstään ja opiskella ruotsinkielellä.
Miksi valitsit Borgå Folkakademin ja koirakonsulttilinjan?
Olen vankka kaksikielisyyden kannattaja. Koen kahden kansalliskielen käytön työssäni tärkeäksi. Minua oli jo pitkään harmittanut ja hävettänyt ruotsinkielen taitojeni passivoituminen.
Minulla on isovillakoira Nette (Uskomattoman Punainen Polina). Nette on perhekoira, jonka kanssa elämä sujuu. Halusin kuitenkin oppia ymmärtämään paremmin, mitä koirani päässä liikkuu. Lisäksi kaipasin käytännön vinkkejä siihen, miten voisin parantaa välillämme olevaa kontaktia.
Miltä opiskelu ruotsiksi tuntuu?
Koska oma ruotsinkielentaitoni oli hyvin ruostunut, koin alussa turhautumista, kun en kyennyt ilmaisemaan itseäni täsmällisesti. Muutaman kuukauden kuluttua huomasin ajattelevani kouluasioita ruotsinkielellä. Minulla ei ole enää kynnystä puhua ruotsia. Jos en tiedä jotakin sanaa, kierrän sen tai sanon sanan suomeksi. Tällöin opettaja kertoo sanan ruotsiksi.
Opiskelua helpottaa se, että kirjallisissa töissä voin käyttää ruotsia, suomea tai vaikkapa englantia. Koirakonsulttilinjan opiskelijoilla voi olla muukin äidinkieli kuin ruotsi tai suomi.
Olen kotoisin Porvoosta, joten kaksikielinen ympäristö on tuttua. Porvoonruotsi on korvilleni kuin karkkia. Välillä tuntuu, että olen kuin pesusieni, joka imee kieltä itseensä.
Entäpä koirakonsulttilinjan opinnot, mitä olet oppinut?
Opinnoissa käymme läpi koiraan liittyviä asioista “kuonosta hännänpäähän”. Opimme koiraeläinten evoluutiosta ja käyttäytymisestä, koirien hyvinvoinnista, fysiologiasta ja anatomiasta. Treenaamme koirien kanssa niin arkipäivän tärkeitä taitoja kuin iloisia temppuja.
Pyrimme ymmärtämään kokonaisuutta, joka vaikuttaa koiran ja sen ihmisperheen yhteiseloon. Mitä koulutusneuvoja koirakonsultti voi antaa tukeakseen koiran kanssa elämistä? Kaiken eläinkoulutuksen tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja parantaa eläimen ja omistajan välistä suhdetta.
Opettelemme paljon koiran tulkitsemista. Eleiden ja asentojen, koiran kielen, ymmärtäminen avaa minulle ikkunan koirani mieleen.Tunnistan koirani innon, kun otan koulutusnamit ja -tarpeet esille. “Jee, tämä on kivaa!” on koirani viesti minulle. Yhteytemme on paljon parempi!
Vastaavasti hoitotoimenpiteet helpottuvat, kun osaan sopeuttaa käyttäytymistäni niin, ettei koiran stressi kohoa liikaa. Koiran kynsien leikkuutakin voi harjoitella ilon kautta.
Mitä viet mukanasi takaisin työelämään?
Iloisen rohkeuden käyttää ruotsinkieltä! Rennosti vaan, kyllä kielitaitoni kantaa.
Koirakonsulttiopinnoissa olemme puhuneet paljon oppimisesta. Mikä siihen vaikuttaa? Olen ymmärtänyt, miten tärkeitä ovat oppijan motivaatio ja opettajan positiivinen ote, kannustaminen. Nämä läpäisevät niin oppimisen mekanismit kuin arjen yhteiselon. Jos halutaan käyttää sanaa ‘johtajuus’, niin kannustava johtaja on luotettava johtaja, ja sellaista henkilöä kannattaa kuunnella ja seurata. Koska oppimisen perusmekanismit ovat samanlaisia kaikilla eläimillä, olen ymmärtänyt ehkä kaikkein eniten eläinlajista nimeltään ihminen.
<jos tarve, tämän voi vielä lisätä kuin alaviitteeksi>
Reetta Kettunen työskentelee Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteerinä. Hän palaa opintovapaalta työhönsä 1.6.2024. Opintojen jälkeen Kettunen jää kaipaamaan Borgå Folkakademin ilmapiiriä sekä koulun asuntolan miljöötä, keskellä kauneinta empire-Porvoota. Kettusen tavoitteena on toimia sivutoimisena koirakonsulttina.