Studiestöd – akan.fi

Studiestöd

Information för nordiska studeranden, scrolla ner.

Finland

För dig som är berättigad till studiestöd i Finland, läsåret 2023-24:

Som studerande på våra studieprogram får man 279,38 e/mån. i studiestöd, när man är 18 år, ogift och bor på skolans internat eller annat ställe.

Bor du på skolans internat är bostadstillägget 88,87 €/mån.
Ifall man bor på hyra på annat ställe så ansöker man om allmänt bostadsbidrag och då påverkar inkomsterna och boendekostnaderna.

Här via FPA:s räknare kan du räkna exakt ut vad du får i studiestöd och bostadstillägg.
Mera information om studiestödet från FPA finns här.

Studiestöd får du från månaden efter att du fyllt 17 år. Den studerandes egna inkomster inverkar på studiepenningen och den studerande bör själv se till att inkomsterna inte överskrider den fria inkomstgränsen. För dig som är under 20 år beaktas föräldrarnas inkomster, dvs. antingen med en förhöjning eller minskning.

Ta noga reda på villkoren för studiepenning och bostadstillägg, samt vilka faktorer som kommer att påverka just ditt stöd innan du ansöker, så slipper du problem och försening av utbetalning. Om du studerar på ett avgiftsbelagt program vid en folkhögskola och bor på läroanstaltens internat har du rätt till bostadstillägg (88,87 € i månaden). Folkpensionsanstalten på din ort svarar på dina frågor. På FPA:s webbplats finns blanketter där du kan söka om studiestöd, bostadstillägg och studielån www.kela.fi/web/sv/studerande. Du kan också få blanketterna på skolans kansli efter skolstarten.

Sverige

Studierna på Borgå folkakademi är CSN-berättigade, kontakta www.csn.se för mera information.

Norge

Studierna på Borgå folkakademi är berättigade till stöd från Lånekassen, kontakta www.lanekassen.no för mera information.

Danmark

Bidrag för studierna vid Borgå folkakademi kan sökas från Folkehøjskolernes Forening i Danmark, kontakta www.ffd.dk för mera information.