Lärarpresentation: Carina Nyholm | Djurvård

28 april 2020, av Nina

Hej! Carina heter jag och jobbar på Borgå folkakademi som lärare för utbildningen Djurvård.

Jag är hemma från en ö i Borgå skärgård, Vessö. Jag har bott på landet ända sen det jag var barn, så djur och natur har alltid stått mig nära. Mitt djurintresse har nog startat redan före jag kunde gå, vi hade katt och olika släktingar hade hundar och hästar. Min första egna katt fick jag då jag fyllde 7 år och började skolan, han var min bästa vän! Sedan dess har jag haft flera katter, kaniner och häst, och just nu finns det katter, kaniner, höns och tuppar i familjen. I familjen kanske ni undrar? Jo så är det att jag nog ser mina husdjur som mina barn, eller familjemedlemmar.

Med åren har jag präglats att bli en kattmänniska, så med mig får man alltid prata katt. Eller kanin eller häst eller vilket djur som helst. Intresset är väldigt brett!

Det som kanske mest fascinerar mig med djur är det de lär oss människor. Jag har lärt mig lugn av djur. Då man handskas med djur måste man först varva ner och skapa lugn inombords för att lyckas med det man skall göra. Om man är jättestressad och jäktig speglas detta på djuret och det gör djuret oroligt.

Det jag vill förmedla i min undervisning är förståelse och respekt för djur. I den meningen att behandla djur likvärdigt med människor, men ändå ha förståelse för djuret och att kunna hjälpa det i olika situationer.

En arbetsgivare gav mig en gång en muminmugg med Sniff och katten på. Den beskriver nog mig ganska exakt!

Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *