Spöket på vinden

26 oktober 2017, av Nina

Vintern är i antågande, det är kallt och mörkt på morgnarna när vi kommer till skolan. I dag har den första snön fallit.

Vi får ofta frågor om skolans och de gamla byggnadernas historia. Landets första folkhögskola, Borgå folkhögskola, grundades 1889. Folkhögskolan flyttade till Vävgården (den gamla träbyggnaden) i början av 1900-talet. Vävgårdens byggdes 1844.

I medlet av 1800-talet var Vävgården biskopsgård. Biskop Frans Schauman bodde i gården fram till sin död. Biskopen och skalden J.L. Runeberg var grannar, och vi antar att de var bekanta och umgicks. I Empiresalen (nuvarande matsalen) ordnade man fester och bröllop.

SPÖKET PÅ VINDEN

I övre våningen i Stenhuset (som är byggd som en förlängning till Vävgården) berättas det att märkliga saker händer på nätterna. Vanligast är att man hör någon duscha i ett rum där ingen bor. Man kan också höra någon sucka djupt. Det sägs att det är biskop Schauman, som sörjer sin dotterson Eugen Schaumans självmord.

Biskop Frans Schauman

Biskop Frans Schauman

Förutom spökjakt ordnar vi kurser på skolan:

En tvåspråkig retreat tillsammans med Fredrikas Källa 17-18.11. Avslappning och välmående med hjälp av Yinyoga, klangskålar och vegansk mat.

Valpägare kan få hjälp med att träna sin valp 2-3.12. Det är hundterapeuten Christina von Pfaler som leder den tvåspråkiga valpkursen.

Att kunna göra tilltalande videoklipp behövs allt mer i arbetslivet och privat, på sociala medier. I januari börjar en serie intensivkurser i videoproduktion. Kurshelhetens närstudier ordnas under två eftermiddagar i veckan, så det går bra att kombinera kurserna med jobb eller studier. Man kan också välja att delta i enstaka kurser.

Läs mer om kurserna på hemsidan. Från kursinfon kommer du vidare till en anmälningsblankett. Vi tar emot och noterar kursanmälningar kontinuerligt.

Nina