Varför jag valde att studera på Akan

8 april 2021, av Akan

När invandrare flyttar till ett nytt land frågar sig många om det är nödvändigt att lära sig språket i detta land. Eller är det tillräckligt att känna till ett internationellt språk som engelska.

Jag flyttade till Finland från Ukraina för tio år sedan, men för bara två år sedan började jag tänka att jag vill stanna här för alltid. För att kunna få finskt medborgarskap måste man klara den allmänna språkexamen, bättre känd som YKI-test.

På mitt jobb talade jag engelska eller ryska. Finland har två officiella språk – finska och svenska. När jag stod inför valet av vilket språk jag skulle välja valde jag svenska. När många bekanta frågade mig varför jag gjorde det, svarade jag att det var mitt val och att jag skulle leva med det. Detta är den största lycka när en person har ett val och ingen tar beslut för dig.

Å ena sidan är det förmodligen bättre att kunna finska för att bo i Finland, men om du förstår att ett finskt pass också är frihet, frihet att flytta till något annat land, är kunskaper i finska inte det enda viktiga. Om du planerar att flytta till ett annat nordiskt land är det svenska som är det regionala internationella språket. Därför kommer du att bli lättförstådd i Norge, Danmark, och Sverige.

Jag kom till Finland på arbetsvisum och för mig var det enda sättet att lära mig språket kvällskurser. Utbildning på heltid via TE-byråerna finns också tillgängliga för dem som inte arbetar.  Jag hittade Akan via nätet. Det fanns också en privat skola, men den var mycket dyrare och jag valde Borgå.

Varje person som har bestämt sig för att lära sig ett språk bör fråga sig själv varför han behöver det. Jag skulle dela upp Akan-studenter i tre grupper. En grupp är de som tar sina första steg i Finland och behöver integrationsutbildning. Den andra gruppen är utlänningar som är gifta med svensktalande. Den tredje gruppen är personer som kommit för att studera vid Akan för att klara medborgarskapstestet. Jag tillhör den här gruppen. 

Skolan försöker möta alla gruppers förväntningar, men de som vill ta YKI-testet bör förstå att endast ytterligare uppgifter och arbete efter lektionerna hjälper dem att fort uppnå sina mål. Jag började mina studier i augusti 2020 och i november klarade jag medborgarskapstestet. Men detta föregicks av tre månaders mycket hårda studier i skolan och efter skolan också hos en privatlärare. Ytterligare tre studenter klarade språkprovet tillsammans med mig.

Detta är det bästa beviset på att oavsett var du kommer ifrån, har du en chans till ett bättre liv när du börjar här på Akan. Alla som envist strävar efter målet, oavsett vad, kommer definitivt att få vad de förtjänar. Och Finland representerat av Akan hjälper dig med detta.

Var inte rädd för att drömma om det som är svårt att förverkliga, du skapar din lycka och framtid själv.

Oleksandr Sizintsev