Trevlig Kalevaladag

28 februari 2018, av Nina

Kalevaladagen har fått sitt namn av Finlands nationalepos Kalevala. Kalevala är en symbol för nationaliteten, det egna språket och kulturen, som blev grunden till den finska identiteten.

Vi är redan en bit in på vårterminen och kallt är det, -21 C i morse – brrr! Man får ändå vara tacksam över att det är så ljust och så otroligt vackert med strålande solsken och ren, vit snö. Rätt som det är har vi våren här.

KURSER i VÅR

På kurskansliet har vi börjat ta emot anmälningar till vårens och sommarens kurser. I april, 14-15.4, börjar en tvådelad kortkurs om Aiboland. Vad vet du om Aiboland? Vet du var det ligger?

Aiboland står för de gamla svenskbygderna i västra Estland. Under kursen får vi bekanta oss med den estlandssvenska kulturen och de utmaningar som estandssvenskarna står inför. Mikael Sjövall leder kursen; det blir historiska tillbakablickar och etnologiska betraktelser av det som återstår av den estlandssvenska kulturen i dag.

I maj, 11-13.5, leder Mikael Sjövall en resa till Aiboland. Då besöker vi Hapsal, Nuckö, Rickul och Ormsö i det vackra nordvästra Estland. Under resans gång bekantar vi oss med bland annat båtbygge, hantverkstraditioner och estlandssvensk musik. Man kan enkelt anmäla sig till kurshelheten på hemsidan via anmälningsformuläret.

Vi samarbetar på Kuggombacken

Vårt samarbete med Traditionscentrum Kuggom och Axxell har kommit fint i gång. Handicraft for Immigrants är en integrationsutbildning för invandrare som pågår till början av juni. I vårt kursprogram har vi några kortkurser som ordnas i Kuggom; 14-15.4 blir det en favorit i repris när träbåtarna ska vårrustas. Kursen är för dej som vill ha inspiration och kunskap, och komma igång med båten inför sommaren. Omkring femton deltagare får plats på den tvåspråkiga kortkursen med Jonatan Reuter.

I maj får Kuggom besök av Gerd Gellein Merkesdal från Norge. Då bjuder vi in intresserade till en härligt färggrann och kreativ vecka med lappteknik. Gerd Gellein Merkesdal har gett ut flera böcker om lappteknik. Programmet Strömsö gjorde ett inslag om Gerd och och hennes lapparbeten år 2009. Programmet kan ses på Yle Arenan

Sen vill jag tipsa om något helt nytt! Vi ordnar sommargymnasium på Traditionscentrum Kuggom i början av augusti. Abiturienter kan då repetera modersmål, matematik eller finska inför studentexamen. Deltagarna har möjlighet till helpension på Kuggom.

Du kan läsa mer om kurserna på hemsidan och det går snabbt och behändigt att anmäla sig till dem. Om du har frågor så svarar vi gärna på dem! Du kan kontakta oss via sociala medier, via epost eller genom att ringa. Telefonnumret till kurskansliet är 040 568 7027.

Klä dej varmt!

Nina